Czosnkowate (Alliaceae)
Bylina. Z podziemnej cebuli wyrastają 2 eliptyczojajowate, zaostrzone, długoogonkowe, liście około 25 cm dł., o zapachu czosnku, za młodu błyszczące. Łodyga kwiatowa bezlistna, trójkanciasta, do 50 cm dł., zakończona luźnym baldaszkiem. Kwiaty białe, do 2 cm średnicy, z sześcioma działkami okwiatu. Owocem torebka z trzema kulistymi komorami. Po dojrzeniu owoców część nadziemna zamiera. Kwitnie: IV-VI.
Rośnie na glebach wilgotnych i żyznych, najczęściej grądzie niskim. Młode liście i cebule jadalne. Roślina lecznicza objęta ochroną częściową.
Opisy sporządził zespół Samodzielnego Zakładu Botaniki Leśnej SGGW w Warszawie: L. Witkowska-Żuk, K. Marciszewska, W. Ciurzycki, A. Obidziński, P. Zaniewski.