Informator Turystyczny
Gdzie Zjeść

Gdzie Zjeść

Potrawy serwowane w regionie Puszczy Białowieskiej to najczęściej dania regionalne. Wyprawa przyrodnicza może okazać się podróżą wśród tradycyjnych specjałów.  Wyjątkowość tutejszej kuchni wynika z obfitości darów lasu oraz  tradycyjnego użytkowania puszczy. Wielokulturowość regionu przekłada się na menu w restauracjach.  Karta dań bogata jest w specjały kuchni polskiej, rosyjskiej, białoruskiej, ukraińskiej, litewskiej i żydowskiej. Przepisy używane przez szefów kuchni, często przekazywanych z pokolenia na pokolenie, pozwalają zachować unikalność serwowanych potraw. Tradycyjny wypiek mieszkańców regionu, zwany hajnowskim marcinkiem, został wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.

Na Liście Produktów Tradycyjnych z Regionu Puszczy Białowieskiej już znajdują się: Twaróg hajnowski oraz Lipiec białowieski. Jak informuje strona www Ministerstwa, na dzień 27 lipca br. łącznie na Listę zostało wpisanych w Polsce 1572 produktów, w tym 61 z województwa podlaskiego. Najwięcej produktów tradycyjnych zarejestrowanych jest w województwie podkarpackim – 209.

Wśród nich są m.in. produkty mleczne, mięsne, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, dania gotowe i potrawy czy napoje. O wpis na listę danego produktu mogą występować osoby fizyczne, osoby prawne oraz jednostki organizacyjne nie posiadające osobowości prawnej.